Skip to content

Chrzan

Bajmm_chrzan

Chrzan jest niezastąpionym dodatkiem do ciężkostrawnych i tłustych potraw. Dodajemy go także do dań z grilla, ryb, jaj czy nawet sałatek.

Świetnie komponuje się również z Wielkanocnym żurkiem lub białym barszczem. Jest naturalnym antybiotykiem, ma działanie antywirusowe i bakteriobójcze.

Wspomaga układ trawienny, pozytywnie wpływa na metabolizm oraz funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego. Warto wiedzieć, że chrzan  rozrzedza naszą krew i skutecznie obniża zły cholesterol.

Jego korzeń obfituje w witaminy:
A, B, B1, B2, C, E, a także wiele składników mineralnych, wśród których znajduje się potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, mangan, sód, cynk, siarka, jod oraz chlor. W chrzanie ilość witaminy C przewyższa tę, która znajduje się w cytrynach i pomarańczach.Ponadto jest źródłem cennego błonnika, węglowodanów i tłuszczy, olejków eterycznych, flawonoidów oraz glikozydów.

.

Chrzan śmietankowy

Tarty korzeń chrzanu z dodatkiem śmietanki to łagodniejsza wersja chrzanu dla konsumentów o delikatnym podniebieniu.

.

..Ćwikła

Bajmm_cwikla z chrzanem

Połączenie smaku słodkich buraków z ostrym chrzanem – czyli klasyka, której nie sposób nie lubić.

Podaje się ją jako dodatek do obiadów i kolacji, gdyż świetnie smakuje z różnego rodzaju wyrobami mięsnymi. Może również zastąpić surówkę podawaną do obiadu.
Głównymi jej składnikami są buraki oraz korzeń chrzanu.

O właściwościach chrzanu mogą Państwo przeczytać powyżej, z kolei burak
pobudza apetyt, jest odświeżający i lekkostrawny. Stosuje się go w leczeniu anemii, demineralizacji organizmu, nerwicy, grypie, gruźlicy, nowotworach, przeciw zapaleniu nerwów i wątroby. Ugotowany burak, następnie utarty z chrzanem poprawia pracę wątroby, odkwasza organizm i ułatwia trawienie różnych mięs.

Dodatkowo buraki posiadają dużo witaminy C oraz innych z grupy B, a także mają właściwości odtruwające organizm i bakteriobójcze.

.

Żurek

Nasz zakwas na żurek wytwarzamy na bazie mąki żytniej razowej, z dodatkiem czosnku i ziela angielskiego.

Żurek jest źródłem wielu cennych składników mineralnych, posiada wiele witamin z grupy B.

Jest naturalnym lekiem na niektóre choroby przewodu pokarmowego, pomaga pozbyć się chorób skórnych, łuszczycy, reumatyzmu, różnych alergii i migren.
Żur to produkt fermentacji kwasu mlekowego
dlatego  jest bogatym źródłem probiotyków, które korzystnie wpływają na nasz organizm.

.

Przecier ogórkowy

Ogórki kiszone, odpowiednio utarte , pasteryzowane- nadadzą zupie ogórkowej niepowtarzalny smak.

Kiszone warzywa to naturalne probiotyki – są źródłem kwasu mlekowego , który oczyszcza organizm i wzmacnia system obronny, chroniąc nas przed chorobami. Kwas mlekowy reguluje florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii, zmniejsza poziom cholesterolu.

.

Szczaw

Siekane liście szczawiu nadadzą Twojej zupie niepowtarzalny smak.

Szczaw jest nie tylko smaczny ale też zdrowy. Roślina ta to bogactwo witaminy C, która poprawia odporność organizmu, chroni przed przeziębieniami wpływa na przyswajanie żelaza, jak również pozwala na długo zachować zdrowy i młody wygląd, gdyż przeciwdziała procesowi utleniania.